Niinilahdentie 2, 48310 Kotka

Seuraottelut

SEURAOTTELUISSA VASTUSTAJIA IDÄSTÄ JA LÄNNESTÄ, LÄHELTÄ JA KAUEMPAA

”Pelaajillemme olisi mielenkiintoista saada pientä kilpailukosketusta vieraileviin pelaajiin tällaisessa ystävyysottelussa”, Kymen Golfin puheenjohtaja Heikki Hyväkkö kirjoitti kirjeessä, jonka lähetti 11.1.1982 Viipurin Golfille Lappeenrantaan. Aloite herätti vastakaikua: 8.6.1982 Karhulan Koivulassa pelattiin KG:n ja VG:n ensimmäinen seuraottelu.

37 vuotta jatkunut suhde VG:n kanssa on pitkäkestoisin Kymen Golfin seuraotteluhistoriassa. Lähes yhtä kauan on jatkunut vastaava perinne Suur-Helsingin Golfin kanssa. Jo Koivula-aikoina tuli myös Mikkelin Golf seuraottelukumppaniksi, mutta se kontakti hiipui 1990-luvulla.

Kymen Golfin kilpailukalenterissa on tällä kaudella yhteensä kymmenen seuraottelua. Tiheimmin kilpailukosketusta vieraileviin pelaajiin ottavat seniorit viidellä ottelullaan, joista yksi on  kolmeosainen. Yleisiä, koko seuran nimissä tapahtuvia otteluja on kolme, ja naisten omia kaksi.

Suurimpaan osaan seuraotteluista Kymen Golfin joukkue muodostetaan ilmoittautumisen perusteella, ja kilpailumuotona on pistebogey. Kolmeen otteluun joukkueen nimeää kapteeni tai erikseen sovittu henkilö, ja niissä pelataan lyönti- tai reikäpeliä.

Tässä tiiviit kuvaukset ja hieman taustatietoa kaikista seuraotteluistamme:

YLEISET

Kymen Golf – Viipurin Golf

Tasoituksellinen lyöntipelikilpailu. Järjestetty vuodesta 1982 alkaen. Aluksi pelattiin joka vuosi kummankin seuran kentällä, nykyisin vuorovuosina Kotkassa ja Lappeenrannassa. Kapteenit kokoavat joukkueet, joiden vahvuus on 8–10 pelaajaa.

Kymen Golf – Suur-Helsingin Golf

Tasoituksellinen pistebogeykilpailu. Järjestetty vuodesta 1985 alkaen. Pelataan vuorovuosina Kotkassa ja SHG:n kentillä Luukissa ja Lakistossa. Joukkueissa oli aluksi 12 pelaajaa, joista kahdeksan tulos otettiin huomioon. Sittemmin osanottajamäärä on kasvanut, ja joukkuetulokseen laskettavien määrästä sovitaan erikseen. KG:n joukkue kootaan ilmoittautumisen perusteella.

Kymen Golf – Koski Golf

Tasoituksellinen reikäpelikilpailu on järjestetty vuodesta 1989 alkaen. Se pelataan vuosittain kaksiosaisena, molemmilla kentillä. Kapteenit kokoavat noin 10 hengen joukkueet, jotka koostuvat pääosin seurojen hallitusten ja toimikuntien/tiimien jäsenistä.

SENIORIT

Kymen Golf – Koski Golf – Iitin Golfseura

Pelattiin aluksi erillisinä seuraotteluina KG – KosG ja KG – IGS. Kiertopalkinnossa KG – KosG on ensimmäinen merkintä vuodelta 2000 ja kiertopalkinnossa KG – IGS vuodelta 2010.

Vuodesta 2017 lähtien on pelattu kolmen seuran välinen tasoituksellisten pistebogeykilpailujen turnaus; vuosittain pelataan yksi osakilpailu jokaisen seuran  kentällä. Kisoihin voi osallistua jokaisesta seurasta noin 30 pelaajaa, joista kymmenen parasta huomioidaan yhteistuloksessa. Lopulliseen yhteistulokseen lasketaan kaikkien kolmen osaottelun tulokset.

KG:n joukkue kootaan ilmoittautumisen perusteella.

Kymen Golf – Hyvinkään Golf

Tasoituksellinen pistebogeykilpailu järjestetään vuorovuosin Kotkassa ja Hyvinkäällä. Joukkueissa voi olla enintään noin 30 pelaajaa, ja joukkuetulokseen laskettavien määrä sovitaan aina erikseen. KG:n joukkue kootaan ilmoittautumisen perusteella.

Kymen Golf – Tawast Golf

Seuraottelu KG – TawG on pelattu ensimmäisen kerran vuonna 1997.

Tasoituksellinen pistebogeykilpailu järjestetään vuorovuosin Kotkassa ja Hämeenlinnassa. Joukkueissa voi olla enintään 35 pelaajaa, ja joukkuetulokseen laskettavien määrä sovitaan aina erikseen. KG:n joukkue kootaan ilmoittautumisen perusteella.

Kymijoki Scramble

Tasoituksellinen pistebogey-parikilpailu Kymen Golfin, Koski Golfin, Iitin Golfseuran ja Kaakon Golfin jäsenille. Kilpailu pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 2012; Kaakon Golf tuli mukaan vuonna 2016. Seurat vuorottelevat järjestämisvastuussa. Yhteistuloksiin lasketaan kunkin seuran viiden parhaan parin tulos. KG:n joukkue kootaan ilmoittautumisen perusteella.

Seniorien Ryder Cup Kymen Golf – Koski Golf

Reikäpeli-parikilpailu 12-miehisin joukkuein Kymen Golfin ja Koski Golfin välillä pelattiin ensimmäisen kerran 11.5.2019 Mussalossa. Seuraava ottelu on vuoden kuluttua Kuusankoskella.

Kilpailussa pelataan 12 yhdeksän reiän ottelua: ensimmäiset yhdeksän reikää best ball, takaysi greensome. Jokaisesta voitetusta ottelusta saa yhden pisteen, ja kiertopalkinnon saa haltuunsa seura, joka kerää enemmän pisteitä.

KG:n joukkueen kokoaa Veijo Suomela, joka on myös otteluidean isä. Tavoitteena on saada seurojen parhaat senioripelaajat käynnistämään kautta ennen valtakunnallisten sarjojen alkua.

NAISET

Kymen Golf – Sea Golf Rönnäs – Virvik Golf

Kolmen seuran ottelu Kymen Golf-Sea Golf Rönnäs-Virvik Golf pelataan vuorovuosin kunkin seuran kentällä.  KG ja Virvik pelaavat sen yhteydessä kahdenkeskisen kilpailun. Pelimuoto on tasoituksellinen pistebogey.

KIRJOITTAJA: MARKKU ESPO