Niinilahdentie 2, 48310 Kotka

Mussalo (18 väylää)

MERIMAISEMASTA MÄNTYJEN SIIMEKSEEN

Kotkan kaupunkikeskustasta vain muutaman minuutin matkan päässä olevalle Mussalon saarelle valmistui vuonna 1989 uusi 18-reikäinen golfkenttä. Sen suunnitelma on maamme ehkä tunnetuimman kenttäarkkitehdin, Kosti Kurosen käden jälkeä.
Kuronen on selittänyt työnsä lähtökohtia näin: ”Golfin suurimpia viehätyksiä on kävely kauniissa luonnossa. Suunnittelun pitää perustua luonnon omiin ehtoihin. Amerikkalaiset kukkameret ovat imeliä, minun mielikuvani kentästä on alkuperäinen, karu luonnonkauneus, jolle levitetään vihreä matto.”
Mussalon kenttää kiertävä huomaa edelleen pelinsä kulkevan Kurosen mielikuvan puitteissa. Merimaisemaa kohti suuntautuvan avauksen jälkeen noustaan mäntymetsän kehystämälle joskus tuuliselle mäelle. Sieltä laskeudutaan vesiesteiden reunustamille laaksoväylille, mutta merikin kohdataan jälleen kentän kaukaisimmassa kolkassa.
Meren läheisyyden johdosta pelikausi on Kotkassa syksypainotteisesti pitkä. Keväällä kenttää ei kuitenkaan kiirehditä avamaan liian aikaisin. Niinpä Mussalo on valtakunnallisissa rankingeissa säännöllisesti parinkymmenen parhaan joukossa kun kyse on kentän kunnosta. Erityisessä maineessa on griinien laatu ja vaativuus.
Kun kenttä on laadukas, ja golfin perinteiset arvot kunniassa Kymen Golfissa, Mussalo on usein ollut korkean tason kilpagolfin areena. Lyöntipelin SM-kilpailut on järjestetty täällä 1998 ja 2014, reikäpelin SM-kilpailut 1995 ja 2001. Finnish Tourin osakilpailu pelattiin 2002 ja Midien lyöntipelin SM-kilpailu 2015. Vuonna 2006 poikien joukkueiden EM-kilpailuun osallistui mm. muuan Rory McIlroy Pohjois-Irlannista.
Mussalon ja Kymen Golfin omista kasvateista kilpakentillä ovat tällä hetkellä tunnetuimmat Tapio Pulkkanen ja Ursula Wikström.
Kilpagolfin ohessa toinen toiminnan johtotähti Mussalossa on yhä parempien edellytysten luominen golfin harrastajille. Pari vuotta sitten kentän pelaamisjärjestys palautettiin alkuperäiseksi, mikä tarjoaa varsinkin ensimmäisiä kertoja kentällä vieraileville leppoisamman startin – vesiesteet tulevat peliin mukaan vasta takaysillä. Tiipaikkatunnukset on ajanmukaistettu pituudesta kertovaan numeromuotoon, ja pelaajia kannustetaan rohkeasti valitsemaan taidoilleen sopivin ja peli-iloa tuottavin vaihtoehto. Kaudella 2018 otettiin käyttöön 10 minuutin lähtöväli aiemman kahdeksan minuutin sijaan.
Pelin sujumista ja kentän kiertämisen elämyksellisyyttä on parannettu myös monien talvien talkoilla, joissa harvennettu väylien välien metsää ja muuta kasvullisuutta. Kosti Kurosen perusajatuksia on toki kunnioitettu ja pyritty siihen, että esimerkiksi hänen suunnitelmansa helmet – 13. väylä ja 14. väylän tiipaikka – saavat vain arvoisensa näkyvyyden.