Niinilahdentie 2, 48310 Kotka

Kerrataanpas miten Tilapäisestä vedestä vapaudutaan Yleisellä pelialueella ..

Jotta kaikki toimisivat samalla tavalla Tilapäisen veden kohdalla, niin kerrataanpa mikä on Tilapäisen veden Määritelmä ja miten siitä vapaudutaan.

Määritelmä:

 

Tilapäinen vesi (Temporary Water)

Jokainen maanpinnalla oleva vedenkertymä (kuten esimerkiksi sateen tai kastelujärjestelmän aiheuttama lammikko tai vesialueen tulviminen) joka:

 • Ei ole estealueella, ja
 • On näkyvissä pelaajan asetuttua lyöntiasentoon tai jo ennen sitä (ilman että pelaaja painaa maata jaloillaan normaalia enemmän).

Ei riitä, että maa on pelkästään märkä, mutainen tai pehmeä tai että vesi on vain hetkellisesti näkyvissä, kun pelaaja astuu maahan; vedenkertymän tulee olla näkyvissä lyöntiasentoon asettumisen jälkeen tai jo ennen sitä.

Erikoistapaukset:

 • Kaste ja huurre eivät ole tilapäistä vettä.
 • Lumi ja luonnon jää (muu kuin huurre) ovat joko irrallisia luonnonhaittoja tai, jos ne ovat maassa, tilapäistä vettä pelaajan valinnan mukaan.
 • Keinotekoinen jää on haitta.

 

Olennainen kohta on tuo ”On näkyvissä pelaajan asetuttua lyöntiasentoon tai jo ennen sitä (ilman että pelaaja painaa maata jaloillaan normaalia enemmän). Eli veden pitää olla näkyvissä joko pallon alla tai jalkojen alla kun pelaaja ottaa normaalin lyöntiasennon. Ei siis riitä jos vesi tulee näkyviin siirrettäessä painoa jalalta toiselle, tai seisottaessa yhdellä yhdellä jalalla.

 

Vapautuminen tapahtuu säännön 16.1 mukaisesti. Säännössä kerrotaan kuinka kentän erilaisilta määritellyiltä alueilta vapaudutaan. Kerrataan tässä vain yleisimpänä / tärkeimpänä osa-alueena vapautumisen periaatteet ”Yleiseltä pelialueelta”. Yleistä pelialuetta ovat kaikki muut kentän alueet paitsi Tiiausalue, Bunkkerit, Estealueet ja Pelattavan reiän viheriö.

Vapautumisen periaate (tarkemmin sääntökirjassa ..) :

 • Etsitään lähin täydellisen vapautuksen paikka
  • jossa siis vettä ei näy pallon eikä jalkojen alla
  • joka on yleisellä pelialueella (ei mitään väliä löytyykö lähin sellainen väylältä, raffista, tieltä, metsästä, kiven päältä jne.)
  • ei ole lähempänä lippua.
 • Tästä paikasta on sitten yhden mailan säteen verran varaa säätää pudotuspaikkaa, yllä mainitut ehdot edelleen täyttäen.

 

Ohjeet tilapäisestä vedestä vapautumiseksi Bunkkerissa tai Viheriöllä löytyvät siis sääntökirjan luvusta 16.1. Lukekaa sieltä tarvittaessa tarkemmin. Sääntökirja löytyy osoitteesta https://golf.fi/wp-content/uploads/2023/04/Golfin-Saannot-Rules-of-Golf.pdf

Toivottavasti yllä oleva auttaa pelaajia toimimaan yhdenmukaisesti oikein tilapäisen veden kohdatessaan.