KG:n jäsenmäärä 999 – suunta halutaan uuteen nousuun

Kymen Golf ry:ssä on nyt 999 jäsentä. Suomen Golfliitto vahvisti elo-syyskuun vaihteessa seurojen viralliset tämän vuoden jäsenmäärät.

Golfissa yksikin numero merkitsee usein paljon, joten putoaminen alle mukavan pyöreän tasaluvun – vaikka vain yhdellä – tuntuu takaiskulta.

Kynnyksen alitus ei toki tullut yllätyksenä. Jäsenmäärän muutoksen suunta on ollut tiedossa ja vakituisena puheenaiheena mm. seuran johdon kokouksissa. On tiedostettu tarve löytää keinoja, joilla lasku käännetään uudeksi jäsenmäärän kasvuksi.

Laskua ja nousua lähes 700:n haarukassa

Sama 999-lukema löytyy seuran jäsentilastoista vuodelta 1991. Kolme vuotta sen jälkeen käytiin viime vuosikymmenien pohjalla, 688 jäsenessä.

2000-luvulle tultaessa jäsenhankinnassa tehtiin kovaa tulosta. Kymmenisen vuotta myöhemmin, 2003, seurassa oli 1339 jäsentä.

2010-luvun alkuvuosina lukumäärä pysyi 1200:n tuntumassa. Sitten alkoi tasainen lasku: muutaman tai usean kymmenen miinusmerkkisiä muutoksia vuodesta toiseen. Viime vuodesta nykyiseen pudotus oli 20 jäsentä.

Luonnollista poistumaa ja lyhyitä visiittejä

Jäsenmäärätilaston takana on monenlaisia syitä. Jäsenten iässä, terveydessä, perhe- ja työelämässä tapahtuvat muutokset aiheuttavat ns. luonnollista poistumaa. Liikunta- ja muiden harrastusten tarjontakirjossa on golfille monta kilpailevaa vaihtoehtoa – ja uusia tulee.

Jäsenkunnassa on tietenkin liikettä myös toiseen suuntaan. Seuraan on tämän vuoden aikana liittynyt 83 uutta jäsentä. Jäsenyydestä luopuneita on kuitenkin enemmän, toistasataa. Seuran hallituksen viime kokouksessa päätettiin sääntöjen mukaisesti poistaa rekisterista 78 henkilöä, jotka eivät olleet maksaneet tämän vuoden jäsenmaksua muistutuksen jälkeenkään.

Mielenkiintoinen, pohdinnan arvoinen tieto koskee lyhyeksi jääviä jäsenyyksiä. – Viime vuonna edullisen liittymispaketin ottaneista kolmannes ei jatkanut pelaamista tänä vuonna, toiminnanjohtaja Tommi Nousiainen kertoi.

Uusia hankittava ja nykyiset tyytyväisemmiksi

Seuran puheenjohtaja Veli-Matti Pyysing puolestaan totesi, että uusien jäsenten hankinnan ohella tärkeää on vastata nykyisten jäsenten tarpeisiin ja toiveisiin niin, että he entistä tyytyväisempinä pysyvät jäseninä.

Nämä kaksi kysymystä ovat keskeisesti pöydällä, kun syksyn mittaan tehdään seuralle ensi vuoden toimintasuunnitelmaa ja talousarviota. Se on ensisijaisesti luottamustehtävissä olevien hommaa, mutta hommasta suoriutumista voi tukea koko jäsenistö: toiveita, ideoita ja kritiikkiä esittämällä.

Kenttäkeskustelujen ja terassiturinoiden lisäksi erityinen vaikutusväylä on Golfliiton Pelaaja ensin -kysely. Varsinaisen kysymyspatterin vastausten lisäksi siinä voi esittää vapaamuotoisesti omia näkemyksiään.

Kolmena ryhmänä, touko-, heinä- tai syyskuussa, kaikki seuran jäsenet ovat kyselyn kohteina. – Kaksi ensimmäistä tuottivat harmillisen alhaisen, hieman yli 20:n vastausprosentin. Toivottavasti syyskuun ryhmä on aktiivisempi, Tommi Nousiainen sanoo.

Aktiivisuuden lisäksi toivotaan puheenjohtajamme useasti linjaamaa avoimuutta. Reilusti nimellä esitetty, asiallisesti perusteltu kritiikki ja idea menee perille ja tuottaa tuloksia paremmin kuin anonyymi juputus.

Kirjoittaja: Markku Espo

Kategoriassa Etusivu, Yleinen